Mats Paulssons stiftelse

för forskning, innovation och samhällsbyggande

 

 

 

 

 

Stiftelsen  har som ändamål att främja vetenskaplig forskning, framför allt inom medicin och andra livsvetenskaper (”Life Science”), på ett sådant sätt att hälsovård, utveckling, innovation och samhällsbyggande i Skåne län gynnas.

 

Stiftelsen grundades 2011 genom en privat donation från Mats Paulsson, vilket blev avgörande för etableringen av Medicon Village och övertagandet av AstraZenecas lokaler i Lund. Stiftelsen är ägare till Medicon Village som erbjuder en unik miljö för Life Science genom att integrera forskning, innovation och företagande. Modellen är att avkastning på stiftelsens kapital tillsammans med överskott från verksamheten inom Medicon Village går tillbaka till forskning.

 

Stiftelsen fattade under 2019 beslut om att tillsvidare prioritera stöd till akademiska forskningsprojekt som i närtid kan leda till samhällsgynnande innovationer med potential för marknadsutveckling samt stöd till medeldyr utrustning vid Lunds universitet och Malmö universitet.

Totalt utdelat sedan start:

67 665 433 kr

Utdelat under 2021: 13 600 000 kr

Beviljade anslag

Nya vägar att föröka blodstamceller med hjälp av nanoteknik

Det här projektet syftar till att utveckla en metod för att föröka antalet blodbildande stamceller från navelsträngsblod.

Jonas Larsson, professor, Medicinska fakulteten, Lunds universitet
2 000 000 kr

Hållbar produktion av rekombinanta proteiner för vegansk osttillverkning

Projektet vill möjliggöra produktion av växtbaserad ost på ett hållbart sätt, samtidigt som det tillåter den traditionella ostproduktionskedjan att leva kvar.

Marité Cárdenas, professor, Hälsa och Samhälle/Biomedicinsk vetenskap, Malmö universitet
2 000 000 kr

BioS: nästa generations behandling vid acute respiratory distress syndrome (ARDS)

I studien vill man undersöka och utveckla en ny behandlingsmetod (BioS) baserad på vårt naturliga immunförsvar, med målet att BioS blir ett läkemedel som kan förebygga och behandla ARDS.

Artur Schmidtchen, professor, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet
2 000 000 kr
01 juli 2022
Se filmberättelsen om Stefans Stuga

Intill Experiumtorget i Lindvallen i Sälen ligger Stefans Stuga, ett specialdesignat och liftnära boende där familjer som drabbats av cancer kan koppla av, umgås, uppleva och vara tillsammans. Stugan ägs av Stefan Paulssons cancerfond och är är resultatet av många människors och företags engagemang, alla med en gemensam vilja att bidra till en plats för […]

07 mars 2022
Inbjudan att ansöka om anslag till innovativa forskningsprojekt inom Life Science under 2022

Inbjudan att ansöka om anslag under 2022 har nu gått ut till Medicinska fakulteten och Lunds Tekniska Högskola vid Lunds universitet och till Malmö universitet. Ansökningarna ska avse akademiska forskningsprojekt som i närtid kan leda till samhällsgynnande innovationer med potential för marknadsutveckling samt stöd till medeldyr utrustning inom ramen för sådana projekt.

18 januari 2022
Aktivitet Förebygger Ängelholm blir Årets Peppare!

På årets idrottsgala utsågs projektet Aktivitet Förebygger till vinnare av Årets Peppare. Det är en utmärkelse som Kronprinsessparets organisation Generation Pep delar ut till en verksamhet ”som på inkluderande och tillgängliga sätt får barn och unga att röra på sig”. – Helt fantastiskt! säger Maja Arvidsson, ansvarig och initiativtagare till verksamheten inom Ängelholms kommun. Juryns […]

Ansök

E-ansökan

Mats Paulssons Stiftelse

Styrelsemedlemmar

Göran Grosskopf

Ordförande

Mats Paulsson

Vice ordförande

Anders Sundström

Ledamot

Thomas Laurell

Ledamot

Jan Nilsson

Ledamot

Fotografer: Mette Ottosson, m fl

Årsredovisningar

Årsredovisning 2021
Årsredovisning 2020
Årsredovisning 2019
Årsredovisning 2018