Nästa generationens organs-on-a-chip
Jämfört med traditionella cellodlingsmodeller möjliggör organs-on-a-chip-teknologin insikter i funktionen hos friska och sjuka organ på ett helt nytt sätt. Projektet syftar till att utveckla ett fristående organs-on-a-chip-system, ett fluidiktsystem med integrerad mikromiljökontroll, för bred användning. Teknologin har potentialen att förändra den biomedicinska forskningen inom alla områden, från grundforskning till tillämpad forskning och kan erbjuda ett alternativ till djurmodeller.
Fler beviljade anslag
Alla utdelningarVectorUnbound, en öppen verktygslåda med virala vektorer för genterapi.
VectorUnbound kommer att främja akademiska samarbeten samt påskynda utvecklingen och tillgängligheten av innovativa ATMPs för patienter.
Johan Flygare, Universitetslektor, Lunds Stamcellscentrum, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 krUtveckling av proteinnedbrytande läkemedel för MYC-drivna cancerformer
Forskargruppen ha identifierat nya molekyler som selektivt bryter ner MYC-protein. Målet är nu att kunna eliminera MYC i hjärntumörer, vilket i många fall kan leda till en botande behandling.
Agatheeswaran Subramaniam, Gruppledare, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 krUtveckling av ett nytt koncept för behandling av blodbrist och cancer
Projektet syftar till att bättre förstå regleringen av blodbildning och att kunna öka blodproduktionen hos patienter med lågt blodvärde. Man vill även undersöka om samma behandling också kan ha effekt mot cancer.