16 juli 2020

Stiftelsen i fokus i lekfulla poddar om när Lund får sitt första Nobelpris

Jan Nilsson styrelseledamot i Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande berättar om stiftelsens bakgrund och syfte och ger tillsammans med Göran B. Jönsson, forskare och mottagare av anslag från Mats Paulssonstiftelserna, några ledtrådar om vad som krävs på vägen mot ett Nobelpris.

Är det inte dags för Lund att ta hem sitt första Nobelpris i fysiologi eller medicin? Den frågan lyfts i tre poddar som en uppföljning på Om X Antal År, den populärvetenskapliga talkshowen från Medicon Village 2019. Med lika delar humor och allvar försöker Cecilia Nebel och Måns Nilsson ta reda på vad som gör att forskning och medicinsk utveckling blir framgångsrik.

I den första podden får vi möta:

  • Jan Nilsson, professor i experimentell hjärt- och kärlforskning, överläkare på medicinkliniken på SUS i Malmö, före detta dekan vid Lunds universitet och styrelseledamot i Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.
  • Göran B. Jönsson, forskare och forskningsgruppledare för Lunds universitet Melanoma Genomics enhet på Medicon Village. En enhet som under åren erhållit anslag från Mats Paulssonstiftelserna.

På temat ”Om jag hade pengar” berättar Jan Nilsson om hur möjligheter togs tillvara för att skapa en kreativ miljö för forskning och företagande i life science-byn Medicon Village, hur verksamheten kan generera stöd till olika forskningsområden via stiftelsen och vad man letar efter i bedömningen av en ansökan. Göran Jönsson lär oss mer om den Nobelprisbelönade behandlingsformen med immuncheckpointhämmare och de egna upptäckterna kring B-cellers betydelse för immunförsvaret. Han ger även en bild av forskarens situation i konkurrensen om finansiering – och han får svara på frågan om Nobelpriset är en målbild.

Fler poddar släpps under hösten och temat avrundas med den populärvetenskapliga talkshowen Om X Antal År den 19 november på Medicon Village i Lund.

Till podden